Novica Električna kolesa

Ekskluzivno pri yogi.si

Električna kolesa GREYP > https://www.yogi.si/elektricna-kolesa-greyp 

#naelektreni 

Preprosta, priročna, varčna in poceni – prav zato so kolesa že več desetletji eno najpriljubljenejših prevoznih sredstev na svetu. Predstavljajo prehod ljudi iz jezdenja konj, do transporta na kolesih, ter prvi korak v smeri trajnostnega transporta množic. Kolesa v večini primerov predstavljajo prvo prevozno sredstvo posameznikom, ki nam da svobodo gibanja že v otroštvu.

Vendar pa še vedno niso primerna za vsakogar: lahko so težavna pri vožnji navzgor in navzdol, ali pri prevažanju različnih bremen, prav tako pa lahko predstavljajo težavo starejšim in ljudem z različnimi poškodbami, ki ne zmorejo napora potiskanja pedal.

 

Kar morate vedeti o električnem kolesu

Prav zato smo v zadnjih nekaj letih priča prihoda nove generacije koles – električnih koles, ki želijo pričeti in so že pričela revolucijo okolju prijaznega prevoza prihodnosti, saj kolesarstvo približajo vsem. Ta nova E-KOLESA združujejo vso udobnost motornih vozil z ekonomičnostjo navadnih koles in prav zato vam jih bomo v nadaljevanju podrobneje predstavili.

 

Zanimivosti

Prvi patent za električno kolo v ZDA je bil izdelan že leta 1895 s strani izumitelja Ogden Boltona. Patent, ki ga lahko vidite na spodnji sliki ima podobno zasnovo kot današnja električna kolesa, z električnim motorjem v zadnjem pestu (modro označeno) in baterijo obešeno znotraj okvirja kolesa (rdeče označeno).

Električno kolo

Zamislite se nad trenutnimi ovirami, ki jih imate pri kolesarjenju? Vas ustavijo strmi klanci, je vaša najljubša pot zelo dolga, imate težave z prevažanjem bremen ali pa ste izgubili moč v vaših nogah…

Velika verjetnost je, da vam bo električno kolo pomagalo pri premagovanju vseh teh ovir. Tako kot takrat ko ste se prvič učili voziti kolo in so vas straši potisnili, da ste dobili začetni zagon, vam tudi električno kolo na podoben način zagotavlja dodaten pogon s pomočjo električnega motorja, s to razliko, da je ta pomoč na voljo veliko dlje vse dokler poganjate pedala ali ne izpraznite baterije. Preprosto povedano je E-kolo – kolo, ki mu pri poganjanju pedal pomaga elektrika. Gre za navadna kolesa z dodanim električnim motorjem in baterijo. Baterija zagotavlja električno energijo motorju, ki podaja asistenco našemu poganjanju pedal in s tem zmanjša napor kolesarjenja.

Cestno homologirana električna kolesa ponujajo asistenco do hitrosti 25 km/h po tem pa se asistenca izklopi in jih poganjate samo z svojo močjo. So pa na voljo tudi kolesa, ki so namenjena vožnji v kolesarskih parkih in nudijo asistenco do hitrosti 45 km/h. Večina električnih koles danes ponuja pomoč pri kolesarjenju med 45 in 130 km z enim polnjenjem (seveda je odvisno od velikosti baterije in stopnje pomoči), enostavno pa jih lahko napolnite na vsaki vtičnici zato so odlična izbira za vsakodnevno vožnjo v službo in šolo prav tako pa tudi za daljše vikend pobege.

Tri glavne komponente električnih koles

Elektro motor za električna kolesa

Poznamo več vrst elektro motorjev, ki poganjajo električna kolesa. Lahko so nameščeni v sprednjem pestu, zadnjem pestu ali pa najpogosteje osrednje nameščeni. Njihova glavna naloga je, da zagotavljajo pomoč pri poganjanja pedal. Torej morajo zagotoviti dovolj visok navor in ta navor tudi ustrezno nadzorovati. Zato so glavne lastnosti, ki jih pri električnem motorju gledamo ponavadi navor, masa in pozicija namestitve. Preprosto povedano več navora/moči kot zagotovi motor več pomoči boste imeli med kolesarjenjem. Preprosta ali ne?

Baterija za električno kolo

Baterija zagotavlja električnem kolesu potrebno energijo za njegovo delovanje in s tem njegov doseg, zato je zelo pomembna njena kapaciteta (W). Lahko se nahaja na različnih delih kolesa, njena lokacija pa je navadi odvisna od oblike, vrste in namena električnega kolesa. Tako je lahko vgrajena v spodnji del okvirja, na okvir, lahko je snemljiva ali integrirana,…Različna kapacitete bateriji in različni proizvajalci potrebujejo različne čase polnjenja običajno pa so med 4 do 6 ur in se enostavno polnijo z pomočjo navadnih domačih vtičnic ko vaši pametni telefoni.

Senzorji električnih koles

Senzorji na električnih kolesih so izredno pomembni saj nadzorujejo delovanje in stopnjo pomoči elektro motorja. Poznamo dva tipa senzorjev, ki jih uporabljamo na različnih e-kolesih: senzor hitrosti in senzor navora.

Senzor hitrosti v trenutku ko začnete poganjati pedala zažene el. motor in s tem zagotovi asistenco. Senzor navora pa je pametnejši saj upošteva vašo hitrost in moč, ki jo zagotavljate pri poganjanju pedal in obe komponenti upošteva pri zagotavljanju ustrezne stopnje pomoči pri kolesarjenju glede na izbrano stopnjo asistence.

Da je električno najboljše, kar je lahko je potrebno, da vse te komponente delujejo usklajeno in složno, saj vam bodo le tako zagotovile vrhunsko doživetje vožnje e-kolesa. Zato proizvajalci koles kot so KTM, Giant, Canon, Focus, Specialized in drugi, za svoja električna kolesa uporabljajo komponente različnih specializiranih proizvajalcev kot so BOSCH, Shimano, Brose, Yamaha,…So pa tudi proizvajalci električnih koles kot so GREYP, ki izdeluje samo električna kolesa in zato razvijejo vse komponente sami.

 

Vrste električnih koles

Električna gorska kolesa

Nekateri pravijo, da je vožnja eMTB kolesa goljufanje, vendar pa je dejstvo, da pomoč elektrike zagotavlja več užitkov v vožnji po gorskih poteh. Takoj ko se boste usedli in zapeljali z električnim gorskim kolesom boste to spoznali tudi sami in ugotovili, zakaj jih srečujete vedno več. Dodatek el. motorja na gorskem kolesu vam bo zagotovil, da boste lahko kolesarske poti napadli močneje, jih premagovali hitreje in po njih vozili dlje časa brez, da bi postali izčrpani. E-MTB kolesa so na voljo kot hardtail (samo sprednje vzmetenje) in full-suspension/polno-vzmetena (vzmetenje spredaj in zadaj). Hardtail kolesa so navadi cenejša in namenjena vožnji po lažjih poteh, polno-vzmetena kolesa pa so navadno dražja, vendar zato ponujajo večjo vsestranskost in vam dovoljujejo vožnjo tudi po različnih zahtevnih enduro in downhill progah. Prav tako kot navadna kolesa tudi električna kolesa najdemo v različnih konfiguracijah: velikosti okvirja, velikosti koles, hodi vzmetenjam,…

Električna cestna in treking kolesa

Električna cestna in treking kolesa so zasnovana tako, da vas pripeljejo daleč in to hitro. So kot nalašč za vožnjo v službo, šolo ali po mestu, prav tako pa so odlična izbira za samo vadbo in daljša kolesarska potovanja po asfaltnih in makadamskih cestah. Kolesarjenje je odlična vadba, vendar pa je lahko nekaterim prevelik napor predvsem na daljših poteh ali vožnji navkreber, prav tukaj vam bo prišla izredno prav pomoč, ki jo zagotovi elektro motor in baterija pri poganjanju pedal.

Treking in cestna e-kolesa so lahko opremljena z sprednjim vzmetenjem (hoda do 110 mm) ali pa so nevzmetena, velikokrat pa so opremljena tudi z različnimi dodatki kot so luči, stranske tačke, nosilci prtljage, zato so res več kot odlična za odhod na daljša kolesarska potovanja.

Mestna e-kolesa

Vsako dnevna vožnja v službo, šolo ali kam drugam je lahko z motornimi vozili zelo draga, vožnja z navadnim kolesom pa vas utrudi in pusti potne, prav zato so odlična izbira električna mestna kolesa, ki vam bodo zagotovila hitro in poceni pot po vaših opravkih. Mestna e-kolesa vam bodo zagotovila udobno pokončno držo, udoben sedež in veliko funkcionalnost saj so opremljena z različnimi nosilci prtljage, zaščitami in drugo dodatno opremo, ki bo zagotovila, da boste imeli na svojih opravkih s sabo vse kar boste potrebovali.

Njihova zasnova okvirja je lahko klasična ali pa v večini primerov »Step Through«, kar omogoča enostavnejšo uporabo še posebej starejšim. So odlična izbira za vse priložnostne rekreativce in starejše, ki si želite mobilnosti po mestu ali pa za pot v trgovino, službo, šolo ali vaše vrtičke.

 

Zato ne skrbite, zagotovo se najde pravo električno kolo za vas in vaše potrebe, predvsem pa: preizkusite jih, eksperimentirajte, ne bojte se novosti in tehnologije ter jih izkoristite v svoj prid in se vrnite k uživanju v zdravi in trajnostni mobilnosti - kolesarjenju.