Yogi Banner

5 najlepših motorističnih poti po Sloveniji

ponedeljek, 13 maj 2024

Naša dežela je izjemno lepa. Ogledate si jo lahko tudi na dveh kolesih – s kolesom ali motorjem. A preden se odpravite na pot, se pozanimajte, kam se vam splača še posebej odriniti. Mnogo nasvetov vam bodo rade volje dali kolegi motoristi, nekaj poti pa smo pripravili sami. In ne pozabite - predhodno preverite vremensko napoved.

Za ogled naše dežele z motorjem vsekakor potrebujete kakovostno prevozno sredstvo in vso osnovno pa tudi dodatno motoristično opremo. Potovanje bo tako še toliko prijetnejše, udobnejše in kar je najpomembneje: varnejše.

Predpogoj za popoln izlet z motorjem

Za popoln izlet z motorjem potrebujete izvrstno opremljenega jeklenega konjička, tehnično ustreznega, primerna moto oblačila, kvalitetno obutev in vso potrebno zaščitno opremo za motor. Pred odhodom temeljito preberite še nasvete za varnost na cesti in že lahko odrinete.

Dobro opremljeni, zaščiteni in s primernim znanjem, se lahko varno odpravite na pot, za začetek pa lahko z motorjem obiščete kar osrednjo Slovenijo. Pot lahko pričnete kar v prestolnici - v Ljubljani.

Z motorjem po osrednji Sloveniji

Če izlet z motorjem začenjate v Ljubljani, se na mnogih mestih lahko usedete na dobro kavo in se dobro pripravite na celodnevni izlet. Za idejo - zapeljite se do našega najlepšega srednjeveškega mesta - do Škofje Loke, kjer se lahko povzpnete do prenovljenega gradu in se sprehodite po mestnem jedru.

Blizu je tudi Kamnik – majhno, a izjemno lepo mesto. Kraj je znan tudi po odlični kulinariki. Privoščite si kosilo, morda ogled kamniškega gradu in starega mestnega jedra, nato pa se lahko odpravite do Slivne. To je vas, ki je znana po tem, da predstavlja geometrično središče naše dežele. To je točka, ki torej označuje središče Slovenije.

motoristični izlet

Z motorjem se lahko zapeljete še do Litije, kjer lahko občudujete lepo obnovljen renesančni grad. Ta velja za enega od najpomembnejših kulturnih spomenikov pri nas.

Z motorjem do morja po stranskih poteh

Za izhodišče si lahko izberete Logatec. Iz njega se z motorjem zapeljite proti Rakeku in preko Knežaka do Ilirske Bistrice. Nato zavijete čez Brkine, skozi Trato in nato do Črnega Kala - hiter postanek na razledni točki pri gradu Socerb? Izkoristete lepo vreme in si oglejte celoten Tržaški zaliv.

Nadaljujete pot, ki vas bo peljala mimo majhnega mejnega prehoda, skozi borove gozdove se boste peljali mimo Podgorja. Na hrvaški strani boste peljali proti Buzetu, pot pa nadaljujte ob reki Mirni – mimo Istarskih Toplic. Za počitek se lahko ustavite v Sveti Luciji. Nato pot nadaljujete skozi Buje nazaj v Slovenijo v Sečovlje. Ponovni odmor si lahko privoščite v Piranu ali Portorožu. Zapeljite se še do Kopra, iz njega pa se po stari cesti naužijte ovinkov. Na Kozini zavijte proti Sežani. Tako boste prispeli še do Krasa.

Pot z motorjem lahko nadaljujete po ovinkasti cesti. Peljali se boste skozi Štorje in Vrabče. Prispeli boste do Vipave, kjer se boste povzpeli na Col, Črni Vrh. Zatem se spustite v Godovič. Pot nadaljujete levo proti Idriji in Dolenji Trebuši. Nato zavijte proti Logatcu in Ljubljani. Ko boste pogledali na števec motorja, boste videli, da vam je uspelo prevoziti približno 500 kilometrov poti.

Izlet skozi Kamniško-Savinjske Alpe

Izlet z motorjem lahko pričnete v Mengšu ali v Kamniku. Od tam se po precej ovinkasti cesti odpeljete na Černivec. Prvi odmor si lahko privoščite v Gornjem Gradu. Ker naprej od Ljubnega proti Savinji kar nekaj časa ne bo bencinske postaje, ne pozabite preveriti ali ima motor dovolj bencina. Skok do Mozirja ali raje v drugo smer?

mozirje

Pred vami so ozke ceste ob Savinji. Priporočamo, da se za nekaj časa ustavite pri enem od naravnih kopališč, kjer si lahko privoščite prijetno osvežitev. Ko boste prispeli do Logarske doline, zavijte desno proti Pavličevemu sedlu. Pot vas bo vodila naprej po precej ozki solčavski panoramski cesti mimo prelepih turističnih kmetij. Ko se boste spuščali s sedla po avstrijski strani, pazite, da se boste v dolini ves čas držali levo. Zavijte proti Jezerskemu, kjer se boste spoprijeli s precej ovinkastimi cestami.

Tik pred Kranjem pa se boste morali odločiti, v kateri smeri boste nadaljevali motoristični izlet. Lahko ga nadaljujete proti Ljubljani ali proti Julijcem.

Z motorjem proti Kolpi

Poleti za vikend se lahko z motorjem odpravite nekam, kjer je vsaj nekaj stopinj manj. Odlična izbira je na primer pot proti Kolpi. Veliko motoristov že ve, da je ob Kolpi v toplejšem delu leta preprosto lepo in tam navadno ni nikakršne gneče. Od Ljubljane je oddaljena 100 kilometrov, zato verjetno za vas ne bo prevelik zalogaj.

Peljali se boste skozi Kočevje v smeri Livold, nato pa naprej proti Mozlju. Od tam naprej lahko občudujete povsem neokrnjeno naravo. Če se boste z motorjem tu vozili zelo zgodaj zjutraj ali bolj proti večeru, boste lahko od daleč videli celo kakšnega medveda ali volka.

Na tej motoristični poti lahko raziščete nekaj zelo zanimivih krajev, na primer Stari trg, Dol, Pregrad. Podali se boste naprej proti gradu Kostel, nato proti Fari. Sledi namakanje nog v Kolpi.

protidežna zaščita za motoristeVedno imejte s seboj protidežno zaščito za motoriste, saj se poletne nevihte lahko razvijejo v zelo kratkem času.

Z motorjem odkrijte zaklade Goričkega

Z motorjem lahko elegantno vijugate daleč od avtocestnega utripa – skozi Cankovo, Dobrovnik, Grad, Hodoš, Kuzmo, Moravske Toplice, Puconce, Rogaševce in Šalovce.

Odpeljite se na najvišji hrib na Goričkem. To je Kugla. Na njem je znani razgledni stolp, ki ponuja lep razgled z izjemne višine. V Križevce greste lahko pogledat najdebelejši kostanj pri nas. V Trdkovi pa stoji najdebelejši gradbeni hrast. Tu boste našli tudi največji grad pri nas - grad Grad - obiščite tudi njihovo vinsko klet, a steklenico vina odprite šele doma.