Pripravite motocikel na zimsko spanje-zimovanje

Zima je lahko zelo kruta do motociklov prav tako pa do vseh nas motoristov, saj nam prepreči uživanje v vožnji in uporabi naših ljubljencev. Poskrbite zanje preden jih prekrije sneg.

Zato smo za lažjo pripravo motociklov na dolgo zimovanje #motosvetovalci pripravili nekaj osnovnih nasvetov in uporabnih  priporočil, kako to storiti.

 

OČISTITE GA!!!

Pred spravilom motocikla v garažo ga temeljito očistiteoperite in povoskajte ali spolirajte, nanesite zaščitni sloj. Za pranje uporabite namenska čistila in čistilne pripomočke, saj boste s tem preprečili neželene poškodbe na motociklu in zagotovili maksimalno učinkovitost čiščenja.

Ko boste na motocikel nanašali zaščitni sloj vosek ali polirno pasto, ga ne nanašajte samo na barvo ampak tudi na vse kovinske dele, predvsem kromirane. Saj si želite celotne zaščite motocikla pred vlago. Kajti vsi vemo, da umazanija privlači vlago na površino in z njo reagira, kar pa privede do neželene rje. Prav tako priporočamo, da pred zimovanjem očistite in namažete pogonsko verigo z namenskimi čistili in mazivi.

 

PARKIRAJTE GA!!!

Zimski čas je čas ko je najbolj priporočeno, da motocikel shranite v notranjih zaprtih prostorih. Če že nimate možnosti, da bi motor parkirali v ogrevani garaži, kletnih prostorih ali pa, kar dnevni sobi ,mogoče spalnici??? Potem poiščite prostor, nadstrešek, ki bo zagotovil zaščito pred direktnim snegom, dežjem,…

 

POSKRBITE ZA GORIVO!!!

Posebej priporočeno za motocikle z elektronskim vbrizgom goriva:

Napolnite tank za gorivo, dodajte namenski stabilizator za gorivo in zaženite motocikel (zapeljite se nekaj kilometrov), da pride mešanice skozi celoten sistem za gorivo

 

Posebej priporočeno za motocikle z uplinjači:

V celoti izpraznite tank za gorivo in zaženite motocikel tako dolgo, da se sistem povsem izprane (pogonski agregat ugasne). Tako boste zagotovili zaščito uplinjačev pred usedlinami in preperevanjem.

 

V primeru, da imate kovinski tank za gorivo se priporoča, da izpraznjeno notranjost poškropite/prevlečete, z WD-40 ali kašno drugo zaščito proti rji.

 

MENJAJTE OLJE!!!

Čeprav se olje običajno menja enkrat letno (po navadi pred pričetkom sezone) ali po določnem številu prevoženih kilometrov, se zaradi kondenzacije, ki nastane med zimovanjem motocikla in s tem vlaga v olju, ki kvari lastnosti olja, priporoča, da se olje menja pred zimovanjem in potem še olje+oljni filter pred pričetkom sezone.

OLJE JE POCENI!!! Nova tesnila, ležaji in njihova menjava niso!!!

 

PRIPRAVITE POGONSKI AGREGAT!!!

Zapeljite se na kratko vožnjo, da zagrejete pogonski agregat. Odstranite vžigalne svečke in v vsako odprtino poškropite malo motornega olja. Postavite motor na zadnje stojalo za motor ali centralno stojalo motorja, prestavite ga v prestavo in nekajkrat počasi zavrtite zadnje kolo, tako boste zaščitili notranjost pogonskega agregata. Namestite nove vžigalne svečke.

 

ZAŠČITITE AKUMULATOR!!!

Da, boste spomlati začeli sezono brez težav in ne bo presenečenj ob zagonu motocikla, morate poskrbeti za akumulator. Najboljša rešitev je, da akumulator priklopite na namenski polnilec/vzdrževalec za motoristične akumulatorje, ki bo zagotovil optimalno delovanja akumulatorja in mu podaljšal življenjska dobo. Akumulator lahko med vzdrževanjem pustite v motociklu ali pa ga odstranite in ga hranite nekje na toplem.

 

ZAVARUJTE PNEVMATIKE!!!

Da, boste preprečili nastanek balon efekta na pnevmatikah in neželene posedline priporočamo, da motocikel v času zimovanju dvignete s tal z sprednjim in zadnjim stojalom za motor in tako sprostite pritisk, ki bi drugače deloval na pnevmatike. Preventivno lahko pnevmatike tudi dodatno napolnite z zrakom.

 

UPORABITE SREDSTVO PROTI ZMRZOVANJU - ANTIFRIZ!!!

Pri vseh vodno hlajenih motociklih poskrbite, da imajo dovolj hladilne tekočine. Priporočamo, uporabo namensko pripravljenih hladilnih tekočin za motorje. V primeru, da uporabljate hladilno tekočino, ki se meša z vodo, preverite z testerjem hladilne tekočine (hidrometrom) ali je zmešana v pravilnem razmerju, saj boste le teko preprečili morebitno zmrzovanje tekočine.

 

ZAŠČITITE IZPUŠNE CEVI IN DRUGE ODPRTINE!!!

Zagotovite zaščito vseh odprtin na motociklu predvsem izpušnega sistema pred vstopom različnih neželenih obiskovalcev (molji, mrčes, ose,…) in pa prahom ter vlago. To boste najlažje storili z namenskimi čepi za izpušni sitem, ki so prav tako namenjeni zaščiti izpušnega sistema med pranjem in pa z raztegljivo prozorno folijo »streč folijo«, ki jo namestite preko odprtin.

 

POKRITE GA!!!

Neglede na to ali imate motor parkiran na toplem v notranjih prostorih ali pa kje zunaj #motosvetovalci priporočamo uporabo namensko izdelanih notranjih in zunanjih pregrinjal za motorje. Le tako boste svoj motocikel res zaščitili pred prahom, umazanijo, direktno svetlobo in tako zagotovili, da bo motocikle ob začetku sezone točno takšen kot ste ga zapustili na začetku zimovanja.